Για τις περισσότερες Τράπεζες η ασφάλεια των συναλλαγών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και γι αυτό οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η υιοθέτηση τεχνολογίας αιχμής με πρωτόκολλα επικοινωνίας και μηχανισμούς ταυτοποίησης συμβάλλουν τα μέγιστα στη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Κάποιες βασικές Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες που πραγματοποιούν συναλλαγές (e-banking) μέσω του internet, περιγράφονται παρακάτω:
Αγνοείστε e-mail στα οποία ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.). Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις. Σε περίπτωση που έχετε λάβει πλαστό e-mail και έχετε ήδη απαντήσει παρέχοντας προσωπικά σας στοιχεία, επικοινωνήστε άμεσα με τη Τράπεζά σας και ακολουθείστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.
Μην εισάγετε τους μυστικούς προσωπικούς κωδικούς σας, αν δεν βεβαιωθείτε πριν ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας. Πληκτρολογείτε πάντα εσείς τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της Τράπεζας που θέλετε να επισκεφθείτε. Μην συνδέεστε ποτέ μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται κάτω δεξιά και το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.
Οι προσωπικοί κωδικοί, που χρησιμοποιείτε για την είσοδό σας στην υπηρεσία e-Banking είναι αυστηρώς προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους μοιράζεστε. Η Τράπεζα δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να σας τους ζητήσει και με κανένα απολύτως τρόπο. Είναι απαραίτητο να αποστηθίσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς και να μην τους φυλάσσετε σε γραπτή μορφή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής αυτών. Οι προσωπικοί σας κωδικοί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υπηρεσία e-Banking της Τράπεζας και ως εκ τούτου επιβάλλεται αφενός να μην τους χρησιμοποιείτε σε άλλες, μη ασφαλείς ιστοσελίδες του Διαδικτύου αλλά και να τους αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι κακόβουλες ενέργειες υποκλοπής προσωπικών κωδικών στοχεύουν κυρίως σε χρήστες οι οποίοι δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του υπολογιστή τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα κατωτέρω μέτρα προστασίας:
Ενημέρωση και αναβάθμιση των παραμέτρων ασφάλειας του υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένου και του λειτουργικού σας συστήματος.
Εγκατάσταση προγραμμάτων στον υπολογιστή σας για την προστασία του από ιούς. Η εμφάνιση νέων και εξελιγμένων ιών καθιστά τη συχνή ανανέωση των προγραμμάτων που τους καταπολεμούν απαραίτητη.
Προσοχή κατά τη χρήση της υπηρεσίας e-Banking από υπολογιστές οι οποίοι δεν σας ανήκουν, όπως ενδεικτικά σε αεροδρόμια, internet cafe, κ.λ.π. Εφόσον αποκτήσετε πρόσβαση στον διαδικτυακό τόπο της Τράπεζάς σας μέσω τέτοιων υπολογιστών βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβεί σε αποθήκευση των προσωπικών σας στοιχείων σε αυτούς (πχ. αριθμός κάρτας) και δεν έχετε αφήσει ίχνη των ενεργειών σας, όπως ενδεικτικά τη διεύθυνση της Τράπεζας. Επίσης, εάν έχετε εκτελέσει κάποια συναλλαγή, διαγράψτε το ψηφιακό σας πιστοποιητικό (εάν χρησιμοποιείτε κάτι τέτοιο) από τον υπολογιστή.